کرامت حافظی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: مردم خوزستان در حالی طعم تلخ ریزگرد را بار دیگر میچشند و نفسهایشان به شماره افتاده است که در سرشاخههای کارون، با حمایت کامل وزیر نیرو در حال ساخت و تکمیل طرحهای انتقال آب هستند.
فعال محیط زیست افزود: خوزستان در چند سال گذشته به علت سیل و آورد آب فراتر از نرمال ریزگرد نداشت اما کاهش بارندگی از یکسو و انتقال آب و مصارف بالادستی رودهای منتهی به خوزستان از سوی دیگر باعث فعال شدن کانونهای ریزگرد در استان شد.
فعال محیط زیست ادامه داد: چه کانونهای ریزگرد داخلی خوزستان چه کانونهای ریزگرد عراق همه آبگیرها و تالابها و دشتهای سیلابی هستند که حق آبه خود را از دست دادهاند.
وی تأکید کرد: علاوه بر تالابها که بهطور مشخص نیازمند آب هستند، اکوسیستم آبگیرهای فصلی اگر تأمین آب نشوند به کانون ریزگرد تبدیل میشوند؛ این در حالی است که همه میدانند که نیاز خوزستان به آب فقط تأمین آب شرب و معیشت نیست بلکه برای کانونهای ریزگرد باید حق آبه ای در نظر گرفت اما با نسخههای غلط مانند کاشت نهال درختان مهاجم کهور آمریکایی یا مالچ پاشی در شنزار سعی شده تا حقیقت نیاز آبی استان برای کنترل ریزگرد کتمان شود.
حافظی افزود: در جایی با هزینه کنترل ریزگرد مالچ پاشی میشود که اصلاً کانون ریزگرد نیست، شنزار خوزستان در فکه و اطراف آن در شوش و دشت آزادگان اکوسیستم پویاست که بههیچوجه کانون ریزگرد نیست و در هیچ مطالعه و نقشهای هم کانون ریزگرد نبود.
مالچپاشی بیهوده در شنزارها
فعال محیط زیست بیان کرد: با بودجه کنترل ریزگرد حتی بدون یک دلیل عقلانی و صرفاً برای عوام فریبی اقدام به مالچ پاشی در این شنزارها میشود تا حقیقت نیاز آبی خوزستان برای کنترل ریزگرد کتمان خواهد شد یا در اقدام غلط دیگر گیاه غیربومی و مهاجم کهور آمریکایی را که جز گیاهان مضر برای طبیعت است بهعنوان راهحل مبارزه با ریزگرد معرفی و در گستره وسیع کاشته میشود.
وی افزود: در حالی است که این گیاه علاوه بر دلایلی اکولوژی و زیانبار بودن بهشدت به سرما حساس است و سرماهای حتی در حد چند ساعت در سال صفر و نزدیک صفر باعث خشکیده شدن نهالهای اینگونه میشود و ازاینرو ناسازگار است؛ همچنین آتشسوزی که بخشی از حوادث پرتکرار مناطق گرم است بهراحتی این گیاه را نابود میکند و کهور آمریکایی توانایی احیای پس از آتشسوزی را ندارد.
فعال محیط زیست اظهار کرد: این عوامل و دلایل دیگر باعث شده که نسخههای جایگزین تخصیص آب برای کنترل ریزگردها همه شکست بخورد و بار دیگر ریههای خوزستان آماج حمله ریزگردها شود.
وی بیان کرد: هم اینک با قدرت در حال انتقال آب سرشاخههای کارون هستند و علاوه بر ۶ سرشاخه انتقالی گذشته کارون مانند کوهرنگ اول، کوهرنگ دوم، چشمه لنگان، خدنگستان، کمال صالح و الیگودرز به کوچری و قم نیز پمپاژ آب به تونل سوم کوهرنگ که هفتمین انتقال آب از سرشاخههای کارون است که با وجود مخالفت مردم بیرگان در استان چهارمحال و بختیاری در محل کارگاه تونل سوم کوهرنگ اما این امر در دستور کار وزارت نیرو قرار گرفته است.
حافظی افزود: خوزستان بیش از هر زمان به سرشاخههای انتقالی خود نیاز دارد و این در حالی است که پمپاژ به تونل سوم کوهرنگ با موتورهای قدرتمند در حال انجام است؛ مردم دهستان بیرگان، روستاهای چم آباد، گل آباد، شهریاری و ملک آباد به این انتقال آب از استان چهارمحال و بختیاری که با نابودی کشاورزی و باغات آنها و چشمههای سرشاخه کارون همراه است، معترض هستند.
آثار زیانبار انتقال آب
فعال محیط زیست تأکید کرد: این انتقال آب علاوه بر نابودی مناطق سرشاخه کارون در کل مسیر از بیرگان تا دشتک استان چهارمحال و بختیاری، برای اهواز و آبادان و خرمشهر در خوزستان آثار زیانباری خواهد داشت.
وی افزود: همه این اقدامات غلط در زمانی رخ میدهد که تغییرات اقلیمی و افزایش گرمایش زمین حتی انتقال آبهای گذشته کارون را تحت تأثیر قرار داده بهطوری که چشمه بزرگ کوهرنگ در تابستان برای اولین بار خشک شد که نشان میدهد زاگرس دیگر منبع مطمئن و پایداری و مناسبی برای انتقال آبها نیست.
حافظی گفت: این اقدامات حتی به فرض نیاز فلات مرکزی از نظر فنی و علمی کاملاً غلط بوده و اصرار بر اجرای طرحهای انتقال خطای بزرگ و استراتژیک است و نابودی منابع مالی و آبی کشور و نارضایتی اجتماعی را در پی دارد.
وی تأکید کرد: حال آنکه انتقال آبها برای غیرشرب است و اقدام غلط ساخت کارخانههای آب بَر، توسعه کشاورزی با آب گران و غیراقتصادی، افزایش هزینههای تولید محصولات کشاورزی و صنعتی با آب کارون در فلات مرکزی فاجعهبار است و باید جلوی این حیفومیل سرمایههای کشور و افزایش هزینههای تولید محصولات را در این تنگناهای اقتصادی گرفت.
فعال محیط زیست بیان کرد: علاوه بر تونل و سد کوهرنگ سوم در آینده نیز سد خرسان و بهشت آباد و… در دستور کار بهرهبرداری است و سد خرسان در سرشاخههای کارون با انفجارهای متعدد در لردگان فعال شده است.
حافظی گفت: انتظار میرفت که رویههای غلط انتقال آبهای سرشاخههای کارون در دولت جدید اصلاح شود و دولت به تعهد و قول انتخاباتی خود با مردم خوزستان برای جلوگیری از انتقال آبها پایبند باشد اما شواهد نشان میدهد که وزیر نیرو حتی بیش از دولتهای گذشته تشنه انتقال آب به زادگاه خودش است.
نظر شما